Één jaar rond

We zijn het jaar rond. Één jaar voorbij in onze nieuwe omgeving en en wat is het snel gegaan. Het was dan ook wel een heel hectisch en turbulent jaar. Eerst de verkoop van onze boerderij in Elburg en de aankoop van ons huis, de oude smederij, in Zuilichem. Vervolgens het (laten) opknappen en opfrissen en de gewenste veranderingen uitvoeren aan het nieuwe huis. De verhuizing van onze spullen eind april en, heel belangrijk, er de goede plek voor vinden. Het kostte tijd, maar langzaam maar gestaag werd ons nieuwe huis ons thuis. En nu, na één jaar, is het huis wel helemaal klaar, voorlopig, denk ik.


Wennen aan de omgeving, nieuwe mensen ontmoeten, patronen doorbreken en nieuwe routines ontwikkelen. Waar boodschappen te doen, een nieuwe huisarts vinden, overstappen naar een andere tandarts, een goede kapper zoeken en nog meer van al die heel gewone zaken viel heel erg mee. Wennen in Zuilichem ging snel, maar de Zuilichemmers aan ons, das nog de vraag.


De winter duurde wat mij betreft te lang, koud en veel te veel wind en als slagroom op de taart het hoge water. Gevaarlijk dicht naderde de Waal in februari ons huis, werkelijk minstens een meter diep stond het in de tuin. Spannend en spectaculair zo’n enorme brede watervlakte. Na ongeveer een week trok de Waal zich weer terug, om twee weken later weer terug te komen. Deze keer gelukkig net niet zover, maar het duurde wel langer voordat het water zich weer terugtrok!

En toen met de lente in het vooruitzicht was daar het coronavirus, COVID-19, dat het hele land en de hele wereld heeft platgelegd. De getroffen maatregelen hebben grote invloed op ons, mijn, dagelijkse leven. Het leven wikkelt zich toch heel anders af dan zonder corona. De vakantie is geannuleerd, de tandarts heeft afgebeld, Pasen gaat niet door, verjaardagen worden niet gevierd, vergaderingen en bijeenkomsten zijn gecanceld en we houden tenminste anderhalve meter afstand. Wijzelf volgen de adviezen op en leven in onze ‘intelligente lockdown’.

De natuur trekt zich helemaal niets aan van virussen. De zon schijnt, net als vorig jaar om deze tijd, volop en de temperatuur is bijzonder aangenaam. Alles groeit en de lentebloeiers en de fruitbomen staan volop in bloei. De vogels zijn druk met het zorgen voor nageslacht. In de tuin is ook een paartje ooievaars, hoog in een boom, een nest aan het bouwen.
 
En wij, wij gaan lekker de tuin in. We snoeien, maaien en zaaien, schoffelen en harken. We stoken een fikkie en we roken een visje. Om in vorm te blijven maken we lange wandelingen door de uiterwaarden en spelen we, op een super kort gemaaid stukje gras, zo nu en dan een partijtje jeu de boules.