Een wonder

Met het kopen van ons nieuwe huis hebben we ook een AGA-oven geadopteerd. ‘Een heel aparte manier van koken, het is meer slow cooking’, zo werd ons verteld. Tis wel wennen, maar … De AGA-oven ziet er klassiek uit, maar dat past prima bij het huis. Omdat ie van gietijzer is wordt de warmte op een bijzondere manier vastgehouden en verspreid aan de ovens (bakoven, kookoven en warmhoud oven) en kookplaten en warmhoudplaat. 


Wij waren erg enthousiast over de AGA en voor we verhuisden zijn we zelfs naar een workshop geweest! Tijdens de workshop werd een hele maaltijd in de oven bereid. Het eten was niet echt te pruimen, maar dat lag meer aan de kok, het principe van slow cooking was duidelijk uitgelegd en daar ging het om. Het enthousiasme bleef!
Nu, na een paar maanden, is de verhuisdruk sterk afgenomen. Bijna alle dozen zijn uitgepakt, de meeste spullen hebben hun plek gevonden, alle binnenklussen, op de plinten na natuurlijk, zijn geklaard. En ook buiten is de tuin al aardig zoals we hem willen. Het grove onderhoud is gedaan. Volgend jaar volgt meer inrichting. Er is weer meer tijd voor andere dingen dan alleen huis.


Onze AGA-oven is in principe altijd aan en altijd klaar voor gebruik. Dat betekent wel dat de AGA ook altijd warmte afgeeft. Wat ook weer betekent dat als het buiten 40 graden is, de warmte binnen niet meer zo aangenaam is. Gelukkig kan hij ook uit! Dit hebben we ook gedaan tijdens de hitte, maar uit is uit. Overal is een mouw aan te passen. Dus buiten in de rookton veel gebruikt. En: tijdens de workshop werd ons verteld dat er op de plaats van de warmhoudplaat ook een tweepits gaspitje kon worden ingebouwd. Dat hebben we meteen laten doen en dat heeft direct zijn nut meer dan bewezen. Dus ook mijn specialiteit ‘koken op twee pitjes’, zie koken op twee pitjes, kwam volop aan bod.


Maar nu het grote wonder. Mijn man, die in alle 25 jaar dat ik hem ken nog nooit heeft gekookt, zelfs nooit een eitje, zelfs niet willen proberen, is, echt waar, gaan experimenteren met de AGA. Hij zoekt allerlei recepten op internet en probeert ze uit. Bakt brood, zoals pain de provence, of waldkorn, maakt een citroencake of een gevuld brood en verrast me met de lekkerste ovenschotels, pizza's en verse friet.


Als verklaring geeft hij hiervoor dat bij slow cooking weinig logistiek aan de orde komt. Je hoeft het niet te plannen en op tijd te werken, het kan best wat langer in de oven blijven zonder dat er iets aanbrandt of verpieterd. Hij heeft dit kunstje in de vingers en, heel belangrijk, er ook lol in.


Wonderen bestaan, elke dag weer!