Bisonbaai

Na het afronden van het Pieterpad zijn mijn vriendin en ik gestart met het Limes pad. Dit pad loopt van de Duivelsberg bij Nijmegen naar Katwijk aan Zee. De Romeinse Limes is de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk. De Romeinse overblijfselen liggen in feite verborgen in de bodem, maar zijn op sommige plaatsen zichtbaar gemaakt.
 
We kregen er maar geen gevoel bij, bij het Limes pad. De etappes waren over het algemeen saai, veel dijk en veel stad en relatief weinig zichtbaar Romeins. En bijkomend punt was, dat tijdens de coronacrisis alle cafeetjes en restaurants dicht waren. Wat ook het kleine vakantiegevoel, wat we tijdens het Pieterpad hadden, ontbrak.
We hebben het Limes pad on hold gezet en we zijn nu gestart met de Walk of Wisdom, een route van 136 kilometer ruim rondom Nijmegen. De route loopt door een divers landschap met hoogteverschillen. Begin- en eindpunt is de Stevenskerk in Nijmegen. De route loopt door twee landen, drie provincies en elf gemeenten. Deze route sprak ons aan omdat we beiden lange tijd in Nijmegen hebben gewoond en ook de wijde omgeving wel goed kennen.
Na ons te hebben ingecheckt kregen we van de inschrijfmeneer een kleine rondleiding in de Stevenskerk en maakte hij een foto van ons met de het beeld van de pelgrim, ontworpen door Huub en Adelheid Kortekaas. Het verbeeldt dat alle mensen ‘zaailingen’ zijn van moeder aarde, met ieder een eigen en unieke kiemkracht.
Na een lunch op een beschaduwd terras liepen we direct de natuur in door de uiterwaarden van de Waal. Verder via boerenlandpaden richting de Heerlijkheid Beek. De route was perfect aangegeven door bordjes met het pelgrimssymbool en in het boekje staat beschreven wat je op de route kunt tegenkomen, zien, doen of beleven.
 
Op onze eerste etappe kwamen we al vrij snel langs de Bisonbaai en Oortjeshekken. Al heel lang wordt de Bisonbaai gebruikt om te zwemmen en naakt te recreëren. De Bisonbaai kenden we natuurlijk uit ons verleden toen we op mooie dagen daar inderdaad naakt gingen recreëren en na afloop bij Oortjeshekken, toen nog een huiskamercafé nu een begrip in de wijde omgeving, neerstreken voor een goed glas en een gezellige ontmoeting.
In het boekje van de Walk of Wisdom staat de Bisonbaai beschreven, met wel een waarschuwing: het zou kunnen dat we rond paraderende mannen tegen zouden komen, mannen die daar niet alleen voor zon en zwemmen komen. Als we dat niet wilden zien konden we een afwijkende route nemen. Wij zijn de bangsten niet en dus hebben we de oorspronkelijke route genomen. En ondanks dat het een redelijke zomerdag was, met een lekkere temperatuur en best veel zon, zagen wij geen rond paraderende mannen. Pas aan het eind van de baai kwamen er otentiële paradeerders aangefietst en aangelopen.
 
We waren te vroeg!